Themabijeenkomsten

Asielzoekersonderwijs - Eenheidsworst?

Asielzoekersonderwijs - Eenheidsworst?

Woensdagmiddag 21 september in Innovatiehuis
Er komen steeds meer vluchtelingen naar Nederland. Ook zij hebben onderwijs nodig. Hoe ga je daar als MBO mee om?

Sedat Cakmak deelt de visie van Seca Docenten SeleCtie op Asielzoekersonderwijs onder thema “Eenheidsworst?”
Bijdrage uit de MBO praktijk door Rudi Knol, opleidingsmanager Educatie bij het Alfa-college
In gesprek met vluchtelingenstudenten in verschillende fasen van inburgering en opleiding

 
Op woensdagmiddag 21 september vindt de Themamiddag Asielzoekersonderwijs plaats in Innovatiehuis 's-Hertogenbosch. 

Eenheidsworst? 
Hoe moeten specialisten in het beroepsonderwijs inspelen op de ontwikkelingen in het asielzoekersonderwijs? Durven wij naar individuen te kijken i.p.v. naar massa? Weten wij met sociaal emotionele kwesties om te gaan en kunnen wij kwalitatief goed onderwijs leveren om dit in goede banen te leiden? Slechts een aantal vragen die ontstaan door de grote toestroom aan asielzoekers.

Gaan we eenheidsworst aanbieden met het risico op ‘mismatch’?

Kunnen docenten die binnen het reguliere onderwijs goed functioneren deze klus aan of juist niet omdat kennis van verschillende culturen ontbreekt? Hoe gaan we traumatische ervaringen van onze nieuwe buren, vrienden en medeburgers kanaliseren en managen? Het Asielzoekersvraagstuk, in deze grootte, is voor ons allen nieuw. We krijgen te maken met het kip-of-ei-probleem. Moeten we ze eerst de taal leren en de rest komt later? Of eerst werken aan de integratie op de arbeidsmarkt? Dit vraagt om verschillende financiële overwegingen en stappen. Wie krijg je als mbo-school als nieuwe klant? De asielzoeker, de gemeente of het COA?

Moeilijke vraagstukken waarop niet altijd passende antwoorden zijn te geven.
Seca heeft over dit nieuwe beroepsonderwijs een duidelijke visie. Wij gaan er vanuit dat de docent zich aanpast aan de nieuwe diversiteit binnen een klas en niet andersom. Maar misschien denkt u daar als opleidingsmanager, directeur of docent heel anders over. 
Sedat Cakmak van Seca Docenten SeleCtie gaat in op de vraag aan u: gaat u voor Eenheidsworst?

Rudi Knol, opleidingsmanager Educatie bij het Alfa-college deelt zijn ervaringen vanuit de MBO praktijk onder de titel 'Succesvol inburgeren met een opleiding'. Hij vertelt over leerroutes van het Alfa-College, schakelprogramma’s en gecombineerde programma's met MBO en toont een filmpje.
Vervolgens is er een mogelijkheid om in gesprek te gaan met vluchtelingenstudenten van het Alfa-College in verschillende fasen van inburgering en vervolgopleiding onder leiding van de dagvoorzitter.

Deze themamiddag vindt plaats op woensdagmiddag 21 september om 13:00 uur. Optioneel kun je je aanmelden voor de lunch (€15,- ) We sluiten omstreeks 17:00 uur af met een netwerkborrel in de Huiskamer van het Innovatiehuis.
Aanmelden voor deze Themamiddag in het Innovatiehuis (€45,- excl.lunch) kan via de online databank.
Top