Themabijeenkomsten

Storytelling succesvol inzetten in MBO

Storytelling succesvol inzetten in MBO

woensdagmiddag 10 mei 2017 in Innovatiehuis
Workshop Storytelling succesvol inzetten in MBO
 
Om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt hebben MBO’ers een goed verhaal nodig.

In deze workshop ga je zelf aan de slag met de techniek van storytelling; zelf ervaren door te doen. Daarna bespreken we hoe je dit model kan inzetten in het MBO.

Workshop Storytelling door Ignace de Haes, loopbaanbegeleider Radboud Universiteit

 
In deze workshop ga je zelf de techniek van storytelling ervaren door te doen. Daarna bespreken we hoe je dit model kan inzetten in het MBO

“Er zijn altijd mensen met meer ervaring of betere papieren dan jij. Op grond van enkel ervaring en/of papieren red je het dan ook niet. Je zult een goed verhaal moeten hebben. Tijdens deze workshop ga je actief aan de slag met de kracht van storytelling. In deze workshop leer je zelf authentieke, memorabele zinnen maken, waardoor je blijvend zal worden herinnerd”
Een afgestudeerde studente komt naar me toe:
‘Ignace, ik heb veel brieven geschreven, maar ik ben nergens uitgenodigd. Kun je me helpen’.
Haar openingszin bij haar sollicitatiebrief is altijd de volgende geweest: ‘hierbij reageer ik op de vacature omdat ik denk dat ik geschikt ben. Ik werk namelijk heel secuur’

Ik ben met haar aan de slag gegaan volgens de procedure die in de workshop ter sprake gaat komen. Haar openingszinnen bij de volgende brief zijn de volgende.
‘Dressuur is mijn passie omdat het precisiewerk is. Dit vergt een goede samenwerking tussen het paard en de ruiter. Het paard wordt tijdens het rijden binnen de lijntjes gestuurd, dit is dus precisiewerk. Dat doe ik graag, want ik wil dit perfect doen, dat is mijn ambitie. Die ambitie en perfectie kan ik ook kwijt in uw werk.’
Spoedig daarna kreeg ik de volgende twee mails:
- Beste Ignace, Door jouw hulp bij mijn sollicitatiebrief, heb ik vanavond een sollicitatiegesprek! Het kantoor was geïntrigeerd door mijn brief. Dank daarvoor!
- Beste Ignace. Na mijn 2e gesprek bij dat kantoor heb ik de baan gekregen en begin ik zelfs maandag al! Je moeite is dus niet voor niets geweest.
Deze studente is niet de enige die via storytelling een baan heeft gekregen. Ze heeft niet alleen haar verhaal vertaald in de eerste zinnen van haar brief, maar ze kon ook in de gesprekken die volgden veel gemakkelijker haar verhaal vertellen.

In het eerste gedeelte van deze bijeenkomst gaan de deelnemers via de methode van de wezenlijke zinvragen aan de slag om zelf zinnen te maken.
Het tweede gedeelte zal gaan over hoe de methode van storytelling succesvol te implementeren is op het MBO.
Over deze methode heeft in het NRC een artikel gestaan.
En in de linkedln van Ignace de Haes staan diverse verhalen over storytelling.

Deze  workshop Storytelling succesvol inzetten in MBO vindt plaats op woensdagmiddag 10 mei  in het Innovatiehuis te 's-Hertogenbosch vanaf 13:00 uur. Optioneel kun je je aanmelden voor de lunch (€15,-  vanaf 12:00 uur). We sluiten omstreeks 17:00 uur af met een netwerkborrel in de Huiskamer. 
Deze themamiddag was gevalideerd door registerleraar voor 3 studiebelastingsuren.
Top