Jan Hoetmer

cviweb / Jan Hoetmer

Jan Hoetmer

Jan Hoetmer(1960) maakte na 17 jaar als controller bij NS een switch naar innovator, eerst bij NS daarna bij Rijkswaterstaat. Heeft inmiddels meer dan 15 jaar ervaring en meer dan 10.000 ideeën van medewerkers door zijn handen gehad. Als ideeëndokter weet hij hoe je pioniers helpt hun ideeën en dromen waar te maken onder het motto: Laat anderen schitteren. Hij richtte bij NS-dochter NedTrain een Gideonsbende op en schakelde “oude rotten” in om idee-indieners te coachen. De op Dragons Den  gebaseerde Boter bij de Vis-shows in werkplaatsen creëerde een vliegwiel en leverde 6000 ideeën op met een participatiegraad van 50% en een boekwerk vol mooie verhalen. Bij  Rijkswaterstaat richtte hij een IdeeënCoöperatie op waar 1600 medewerkers een creditcard van 1000 euro kregen. 1 op de 4 ideeën worden ook daadwerkelijk gerealiseerd. (Ideeën die het niet halen noemen we rakelingen). Zo’n 4000 ideeën verder zien we een onvoorstelbare Return on Ideas van ruim €100 miljoen. Nog belangrijker zijn de  vele trotse medewerkers met passie voor vernieuwing en verbetering.

Inmiddels heeft hij parttime een eigen praktijk als ideeëndokter gestart, Jan alles kan. Hij is opgeleid en ingewijd in creatief denken met een goed gevulde toolbox met creatieve technieken als CPS, TRIZ, SIT en Design Thinking.

 

 

 

теория решения изобретательских задач  (kortweg TRIZ):

TRIZ is een Russisch acroniem voor Theorie van Inventieve Probleem Oplossing. Grondlegger is de Russische professor  Genrich S. Altshuller.

Op basis van onderzoek naar miljoenen patenten, ontdekte hij de 40 basisprincipes die ten grondslag liggen aan alle baanbrekende uitvindingen.

Met deze patentenkennis en (gezamenlijke) creativiteit kunnen alle problemen systematisch aangepakt worden.

Tijdens de training leer hoe je -gebruik makend van jouw tomeloze creativiteit + TRIZ-principes en technieken/processtappen- zelfs jouw meest uitdagend probleem kunt oplossen. (Neem deze dus mee naar de training!)

‘s Morgens leren we de basis en bouwstenen van TRIZ en zullen we met elkaar de Titanic (alsnog) redden.

’s Middags gaan we in groepjes elkaars meegebrachte problemen/vraagstukken via TRIZ oplossen.

Ter afsluiting ontvangen de deelnemers de actuele TRIZ-matrix (die absoluut in je koffertje hoort te zitten).

Team

Festival der Creativiteit bestaat uit 2-daagse training Creatief Probleem Oplossen (Addy – Judith, Paul Peter – Erik op den Berg geven geheel in hun eigen stijl COP).
Je krijgt inzicht in creatief denken en leert praktische technieken.
De training is er op gericht dat je het proces van creatief probleem oplossen zelf kunt toepassen in groepen en in je eigen werksituatie.
Je leert patroon doorbrekend denken en een veelheid van ideeën en oplossingen te genereren. Zowel individueel als met groepen.

Registeren?

Stuur een mail naar Annemarie Hoevenaars