Samen sterker in onderwijsinnovatie

cviweb / cvimc2019  / Samen sterker in onderwijsinnovatie

Samen sterker in onderwijsinnovatie

Samen sterker in onderwijsinnovatie

Door: Pieter Baay, Linda Medendorp (CINOP/ECBO) en Jorick Scheerens (Stichting Ieder mbo een practoraat)

Steeds vaker vinden innovaties gewoon plaats op de werkplek, in een aantal gevallen leidend tot een opschaling in bijvoorbeeld een practoraat of een andere projectmatige aanpak. Niet centraal vanuit bijvoorbeeld een stafdienst, maar door mensen die samen lastige vraagstukken aanpakken waarvoor de oplossing niet direct voorhanden is. Vaak gaat het daarbij om mensen van verschillende organisaties of afdelingen, omdat de meeste taaie vraagstukken plaatsvinden op het snijvlak van bestaande afdelingen of teams.

Tijdens deze bijeenkomst verkennen we hoe je sámen sterker staat in onderwijsinnovatie en hoe elke onderwijsprofessional vanuit zijn of haar positie kan bijdragen. Iedere deelnemer identificeert zijn vraag in onderwijsinnovatie, waarbij we vanuit kennis uit onderzoek en praktijkcasussen verschillende invalshoeken verkennen om te ontdekken wat de sleutels tot succes zijn. Door te puzzelen met jullie vraagstukken bieden we elkaar handvatten hoe je innovatie (beter) vormgeeft in de organisatie; en hoe we elkaar in beweging houden (of krijgen).

Probleemverkenning van gezamenlijke onderwijsinnovatie
Onderwijsinnovatie is van alle tijd. Mbo-docenten en scholen bevinden zich in een constante afstemming in hun meervoudige opdracht, waarbij zij inspelen op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, in de maatschappij en in de studentpopulatie. Veel docenten werken autonoom in de ruimte van het klaslokaal, ze zien elkaar nauwelijks ‘echt’ aan het werk. Er zijn zichtbare en onzichtbare muren tussen docenten, sectoren, locaties; tussen bestuur en teams, tussen staf en leidinggevenden, tussen werkveld en scholen. Muren die zorgen voor eilanden en de interactie tussen deze eilanden verloopt niet altijd open en lerend. Hier ligt een kans om de veranderkracht van scholen te vergroten: een taak voor teams en docenten om veel meer eigenaarschap te verwerven over de verandering van het onderwijs en de organisatie. En een taak voor de leidinggevenden en beleidsmakers om deze ontwikkeling te faciliteren.

Het programma

=>    De bijeenkomst is op 27 oktober (online, via Teams) en start om precies 9:30 uur. Het is handig om al iets eerder aanwezig te zijn zodat de techniek ook even getest kan worden. Je kunt al vanaf 9.20 (met je eigen kopje koffie) inloggen.

=>   Tijdens de introductie zullen we het programma en doel van de bijeenkomst verder uitleggen. We gebruiken een interactieve vorm om inzicht in het vraagstuk te delen. We gebruiken hierbij 9 kernprincipes vanuit het onderzoek Verbindend vernieuwen[i], zie artikel in Didactief voor een korte toelichting en drie principes naar een boek van Hans Vermaak, ‘Iedereen verandert nu wij nog’[ii]. Zie link voor drie korte filmpjes over ‘het vraagstuk dienen’; de omgeving gidsen en groeien als veranderaar.

Na de gezamenlijke introductie en inleiding gaan we in subgroepen in gesprek over innovatie, 12 principes van innovatie en wat er gebeurt op de verschillende speelvelden

=>   Vervolgens zullen we plenair een korte terugkoppeling geven van de verschillende groepen, kort evalueren en afspraken maken.

=>   Om 11 uur is de conferentie afgelopen en kun je even blijven napraten als je dat wil.

[i] H. Wierda-Boer, M. de Lange en F. de Vijlder (2020). Verbindend vernieuwen. Hoe interne en externe samenwerking bijdraagt aan het verduurzamen van onderwijsinnovaties in het mbo. HAN University of Applied Sciences/ Kenniscentrum Publieke Zaak (NRO-projectnummer 40.5.18500.002),

[ii] H. Vermaak (2017). Iedereen verandert nu wij nog. Deventer: Vakmedianet

 

Nieuwsgierig geworden? Op dit moment is het vanwege corona niet mogelijk een fysieke bijeenkomst te organiseren en zal de bijeenkomst online plaatsvinden in Teams

De eerder aangemelde deelnemers voor de preConferentie (was 1 april gepland) Innovator zijn automatisch aangemeld en ontvangen per mail een uitnodiging. Heb je hulp nodig bij het inloggen in Teams, kijk voor meer  informatie op onze website.

Heb jij interesse om deel te nemen? Stuur een mail naar ellenelemans@cviweb.nl en dan ontvang je de inloggegevens.

De bijeenkomst zal op dinsdagochtend 27 oktober 2020 plaatsvinden online via Teams. Na aanmelding ontvang je inloginformatie en een voorbereidingsopdracht in je mail.

1 Comment
  • John Schobben
    25 oktober 2020 at 07:29

    Waar brengen we innovatie in het mbo onder in de kennisinfrastructuur Nederland?

Plaats een bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.