Cathy van Helvoirt

cviweb / Cathy van Helvoirt

Cathy van Helvoirt

Encaustiek, schilderen met bijenwas en pigment

Schilderen met parafine op papier

exposeert in het kader van Wisselkunst.

Cathy van Helvoirt

In de jaren 90 ben ik gestart met aquarel. Vooral mijn gevoel voor spontaniteit en expressiviteit kon ik hierin tot uitdrukking brengen. Dat dit niet ongemerkt is gebleven blijkt uit het winnen van de “Atelier Award 1994”. Ik heb mijn opleiding gevolgd aan de academie “Der Schone Kunsten” in Arendonk (België).

Schilderen is voor mij het scheppen van een beeldtaal die nog niet bestaat. Al schilderend ontstaan er onverwachte niet bedachte beelden. “spontane improvisatie”

Sinds een aantal jaren schilder ik met bijenwas en pigment, ook wel encaustiek genoemd. Encaustiek komt van het Griekse woord enkaio dat ‘inbranden’ betekent.
Encaustiek is een van de alleroudste verfsoorten en was al in de Oudheid bekend bij de Egyptenaren en de Grieken. Het wordt gemaakt door pigmenten te vermengen met gesmolten bijenwas. Deze was stolt onmiddellijk door afkoeling. De kunst is nu om de verf op de juiste temperatuur te verwerken. Daarvoor zijn allerlei apparaten bedacht, maar het allermooiste is toch nog altijd hét apparaat van de schilder: het penseel.

Een andere techniek waar ik de laatste tijd mee werk is het schilderen met parafine op papier.

In mijn atelier geef ik workshops encaustiek en parafine op papier.

Wil je het komen bekijken, dat kan tot eind september 2019, mail  of bel 073 7200932 voor de zekerheid of het past in de agenda van Innovatiehuis.

Cathy van Helvoirt  |  cathyvanhelvoirt@gmail.com  |  website: cathyvanhelvoirt.nl