Met Tuckman naar goud! Kunnen wij dat in het onderwijs ook?

cviweb / cviov2012  / Met Tuckman naar goud! Kunnen wij dat in het onderwijs ook?

Met Tuckman naar goud! Kunnen wij dat in het onderwijs ook?

Coachen is een veel besproken onderwerp. De trend van de laatste tijd is roepen dat de ene helft van Nederland coach is geworden van de andere helft. Meestal gevolgd door de opmerking dat iedereen met een burn-out een van zijn coach het advies krijgt om zelf coach te worden. Wellicht was dat de reden voor Noordhoff Uitgevers om eens een spreker uit te nodigen die staat voor coachen zoals coachen ooit bedoeld was. Een sportcoach, in de persoon van de goud winnende waterpoloër (zou je dat zo schrijven) Robin van Galen.

Robin had een goed verhaal over zijn aanpak ter voorbereiding op de Olympische spelen 2008. Hierbij heeft hij Bruce Tuckman methode gebruikt. Deze methode bestaat uit 5 fasen:

– Forming
– Storming
– Norming
– Performing
– Adjourning

Aan de hand van deze 5 fases heeft Robin laten zien, hoe je een dergelijke methode kunt toepassen op een nieuwe team, maar wist hij ook heel goed de parallel te trekken naar het onderwijs. Zeker voor docenten die de mogelijkheid hebben tijd en energie te investeren in een groep, is het verder bekijken van deze methode de moeite waard.

Kijk voor meer informatie op de website van Robin: www.robinvangalen.nl

De methode van Tuckman vind je hier.

Geen berichten
Plaats een bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.