Over projecten (lean, agile) Emile ter Horst – ROC Rivor

cviweb / cviov2018  / Over projecten (lean, agile) Emile ter Horst – ROC Rivor

Over projecten (lean, agile) Emile ter Horst – ROC Rivor

(collega-blogger Joël schrijft ook een stukje over dit verhaal, benieuwd of we elkaar een beetje aanvullen!)

Waarom mislukken (IT) projecten eigenlijk?

  • Geen realistische verwachtingen
  • waterval-aanpak
  • geen draagvlak of commitment

LEAN en Agile moeten hier iets in veranderen:

LEAN gaat over realistische verwachtingen, keep it smart and simple. Deze principes heeft men over bepaalde processen gelegd. Om de processen zo te ontwerpen dat ze eenvoudiger worden. Minder stappen, minder actoren, minder betrokken afdelingen, minder handmatige acties, minder complexe handelingen/formulieren. Ook is gekozen voor het uitbannen van office producten. Excel is geen database, gegevens moeten in de ‘echte’ systemen.

Agile betreft een aanpak (iteratief). Je stuurt op tijd, geld en kwaliteit. Hoeveel je binnen die randvoorwaarden realiseert, weet je niet. Je weet wel, dat wat je realiseert goed is. En op tijd. En binnen budget. Je speelt in op verandering, boven het volgen van de plan. Ook docenten participeerden niet alleen bij aanvang maar ook op wekelijkse basis in de projecten, zo kun je snel toetsen en bijsturen. Rivor heeft er voor gekozen om niet met het hele ROC tegelijk live te gaan met nieuwe functionaliteit, maar te kiezen voor pilots met die teams die erg graag wilden.

Rivor heeft op deze manier succesvol projecten mbt procesverbeteringen kunnen doen. Randvoorwaarde is wel, dat je het begeleidt/uitvoert met mensen ‘die dit kunnen’.

Geen berichten
Plaats een bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.