Twitter voor digibeten, Rein Bijlsma

cviweb / cviov2010  / Twitter voor digibeten, Rein Bijlsma

Twitter voor digibeten, Rein Bijlsma

De sessie over Twitter wilde ik graag eens meemaken, om te zien hoe de reacties zouden zijn van mensen die er nog weinig kaas van gegeten hebben. De eerste inventarisatie toonde aan dat het overgrote deel van de zaal nog niets van Twitter weet of er niets mee doet.

Twitter is ontstaan in 2006 en twitteren wordt ook wel microbloggen genoemd en in 140 tekens kun je aangeven wat je aan het doen bent. Er zijn veel bekende twitteraars, zoals Femke Halsema of Barack Obama. Belangrijke personen hebben een zogenaamd Verified account, zodat duidelijk is dat het echt om hen gaat en niet iemand die zich als die persoon voordoet.

Uit onderzoek naar Twitteraars blijkt dat er een groeiend aantal jongeren op Twitter actief is. Zij twitteren het meest op hun werk of op school en op vakantie. Wereldwijd zijn er nu 105 miljoen twitteraars en wordt de Twitter site door 180 miljoen unieke bezoekers per maand bekeken (denk bijvoorbeeld aan Mathijs van Nieuwkerk, die zelf niks heeft met Twitter, maar wel altijd precies weet wat mensen hebben getwitterd). Je hoeft dus zelf niet te twitteren om toch te kunnen lezen wat anderen daar doen. Het meest wordt er mobiel getwitterd.

Rein vertoonde enkele filmpjes, waaronder een parodie rondom social media, Facebook en Twitter van the Onion (een aanrader!). Ook had hij een mooi 44 stappenplan over Twitter verslaving, gebaseerd op een lijst van Shane Nickerson. Waarom tieners wel of niet twitteren is verschillend. Tieners twitteren niet, omdat voor hen vaak internet op de mobiel nog te duur is, omdat ze het iets voor oude mensen vinden, omdat hun vrienden het (ook) niet doen of omdat ze toch al op Hyves of Facebook zitten. Tieners twitteren wél omdat ze hun status makkelijk kunnen updaten, omdat hun idolen het ook doen (bijv. Lady Gaga), omdat ze op de hoogte willen blijven van wat hun vrienden doen, omdat ze de actualiteiten willen volgen, omdat ze er nieuwe mensen kunnen ontmoeten of gewoon omdat het cool is.

De site Trendsmap werd nog even getoond, waarop live te zien is waarover wereldwijd het meest getwitterd wordt. Zo wordt het wel heel eenvoudig de actualiteiten op lokaal niveau te volgen. Op Twittermap kun je zien waar twitteraars zitten.  Verder passeerden nog url-verkorter Tinyurl.com, Twittercounter (voor statistieken), blip.fm (muziek twitteren), Foursquare (locatie twitteren met gps) de revue.

Scholen gebruiken Twitter vooral voor het verspreiden van nieuwsberichten, maar een voorbeeld van wat ook kan is dat van leraar Maarten Hendrikx die een account heeft aangemaakt (meesklas) waar hij, achter een slotje, voor zijn klas opdrachten op deelt. Rein raadt scholen dan ook aan om zich in ieder geval te gaan oriënteren op hun aanwezigheid op Twitter “anders mis je de boot”.

Geen berichten
Plaats een bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.