E-learning is de toekomst voor het MBO

cviweb / cvimc2019  / E-learning is de toekomst voor het MBO

E-learning is de toekomst voor het MBO

In de derde ronde was ik bij een presentatie van Daiyanara Adelina van het ROC van Amsterdam die enthousiast vertelde over haar ervaringen met de inzet van de apps eLO@School en eSO@School bij de BPV bij de handelsopleidingen. De apps zijn ontwikkeld door AppAtSchool en de presentatie werd ondersteund door Mandy Tromp van dat bedrijf.

eLo@School bevat alle stage-opdrachten, die voorheen in een boek werden meegegeven. Nu wordt alles via de mobiele telefoon of een tablet doorlopen en leveren studenten materiaal in allerlei vormen, zoals bijvoorbeeld filmpjes, in als antwoord. De begeleidende docenten (8 in deze pilot) kunnen in hun eigen app meteen zien of een student iets heeft ingeleverd en kunnen in de app feedback geven. Zo kan veel sneller dan in het verleden worden gereageerd wanneer iemand een opdracht niet op tijd heeft gemaakt.

Voordelen van deze app die verder werden genoemd was dat er geen wifi op de stageplek nodig is om het toch te gebruiken. Ook zijn de docenten gekoppeld aan alle studenten, waardoor ze ook feedback kunnen geven aan studenten van andere klassen wanneer een collega er even niet is. Verder werd aangegeven dat de studenten over het algemeen snel reageerden in de app op vragen of feedback, iets dat via de mail langer zou duren.

eSO@School is vooral bedoeld voor het registreren van de diverse gesprekken bij het bedrijf en de examinering. Via een 0-meting en voortgangsgesprek wordt in kaart gebracht wat er tijdens de stage zal worden gedaan/is gedaan en wordt dit meteen via pdf naar zowel de opleider als de student gemaild. Officiële documenten zoals het afrondingsgesprek na de proeve van bekwaamheid worden digitaal ondertekend en ook meteen geëxporteerd en bewaard. De borging van het hele proces is zo geregeld en een student kan er ook nog voor kiezen om al het gemaakte werk als een portfolio op te slaan.

Dit alles werd binnen een schooljaar gerealiseerd en dat is zeker bijzonder te noemen. De inspectie was lovend over de inzet van de app, met name omdat de borging goed geregeld is op deze manier het hele stageproces in kaart wordt gebracht. In een vervolg worden nu ook enkele bpv-bedrijven betrokken die ook toegang krijgen tot de opdrachten en feedbackfunctie, omdat de praktijkopleiders wel aangaven dat ze het boek misten.

Als presentje kregen we tenslotte nog een lanyard met een prachtige app van chocolade, die zeer op prijs werd gesteld!

1 Comment
Plaats een bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.