Hello ELO: het verhaal van een mbo die zijn eigen ELO bouwt

cviweb / cviov2018  / Hello ELO: het verhaal van een mbo die zijn eigen ELO bouwt

Hello ELO: het verhaal van een mbo die zijn eigen ELO bouwt

In een tijd waarin scholen ELO’s hebben out-of-the-box en er ook op een aantal plekken de overstap naar Office 365 wordt gemaakt, is het altijd verrassend om te horen dat een school besluit zelf te gaan bouwen. Dat doet het Grafisch Lyceum in Utrecht (GLU). De moeite waard om alleen al uit nieuwsgierigheid eens te gaan luisteren.

De Pre elo fase bestond uit een zogenaamde ‘Lesschijf’, waarop het veel zoekwerk was voor studenten om hun weg te vinden. De keus om zelf te gaan bouwen had vooral te maken met specifieke eigenschappen van gebruikte bestanden en de wens dat de omgeving html gebaseerd is. Op alle plekken doorklikbaar en intuïtief. De ICT vaardigheid van medewerkers zorgt dat het invoeren en onderhouden van de omgeving geen bezwaar is.

In 2014 is gestart met de Elo versie 1.0 , samen met een externe partij Finalist, gebaseerd op open source (drupal). In 2016 is de school van start gegaan met de nieuwe omgeving.

De belangrijkste eisen destijds waren:

  • Open source
  • veel gebruikte omgeving
  • makkelijk aan te passen
  • custom made
  • modulair en toekomstbestendig
  • geen vendor locker of licenties

De ELO heeft een dashbord voor studenten en medewerkers, met de te verwachte onderdelen als roosters, mail, lessen, cijfers, nieuws.er cijfers nieuws lessen favorieten.

Het toont als een nette omgeving met wat nodig is voor studenten en medewerkers. ook op smartphones ziet het er goed uit.

Wat vooral opvallend is aan deze omgeving is dat AL het materiaal voor IEDEREEN inzichtelijk is. Zowel studenten als docenten kunnen alles zien als ze dat willen. Een vorm van openheid en delen van materiaal waar veel MBO scholen jaloers op zullen zijn. Overigens komt hier natuurlijk het bekende probleem van meta-datering om de hoek, anders is het wel moeilijk zoeken.

Wat er nog ontbreekt is een inlever-tool voor studenten van hun werk, maar daar wordt aan gewerkt.Het samen kunnen werken aan studenten (delen van werk, werken in groepen) is niet mogelijk in deze omgeving.

Al met al een mooie omgeving, die er prima uitziet. Bleef wel openstaan wat nu de kosten zijn geweest.

Geen berichten
Plaats een bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.