Overzicht dankzij Segway

cviweb / cviov2006  / Overzicht dankzij Segway

Overzicht dankzij Segway

Segway
Dankzij het door Segway Nederland beschikbaar gestelde “eerste elektrisch aangedreven zelfbalancerende personen vervoermiddel ter wereld” kon Addy de Zeeuw een prima overzicht houden over conferentie.
Dynamische stabilisatie
Het meest bijzondere aan de Segway HT is het vermogen van de machine om zichzelf in balans te houden. Het menselijk lichaam heeft model gestaan voor dit systeem van dynamische stabilisatie. Wanneer je vanuit rechtopstaande houding voorover leunt, raakt het lichaam uit balans, maar je zult niet vallen. De hersenen signaleren namelijk de disbalans en zorgen voor een onbewuste reactie waardoor je een been naar voren zet om de val op te vangen. In plaats van vallen, loop je vooruit. Stap voor stap.
De Segway HT werkt in feite precies hetzelfde. Alleen heeft de Segway HT wielen in plaats van benen, motoren in plaats van spieren en microprocessoren in plaats van hersenen. Net als de hersenen, weet de Segway wanneer de bestuurder voorover leunt. Om het evenwicht te bewaren draait de Segway de wielen op precies de juiste snelheid onder nieuwe zwaartepunt en dus blijft de balans bewaard. Met als gevolg dat de machine begint te rijden. Dit gepatenteerde proces wordt door Segway dynamische stabilisatie genoemd en het stelt de Segway HT in staat om te balanceren op twee wielen.
SegwayGyroscoop
Het zenuwcentrum van de Segway HT bestaat uit 5 gyroscopen. Met behulp van deze gyroscopen kan de uitwijking worden berekend vanuit de horizontale uitgangspositie. In principe zouden 3 gyroscopen volstaan maar uit het oog van veiligheid zijn twee extra gyroscopen toegevoegd waardoor de machine nog betrouwbaarder wordt. De informatie die door de gyroscopen wordt verzameld, wordt verwerkt door twee “controller boards”. De vele microprocessoren zorgen voor voldoende “brainpower” om continu vele precieze berekeningen uit te voeren zodat de Segway HT niet voorover valt. Als één controller board uitvalt, neemt het andere controller board het over en kan de bestuurder worden gewaarschuwd voor het mankement en de bestuurder kan rustig afstappen.

3 Comments
 • Pierre
  30 april 2006 at 10:07

  Toch slecht dat we er niet voor gezorgd hebben dat we het zelf even konden uitproberen.

 • geld
  3 november 2008 at 23:40

  Zo’n Segway is tof. Jammer dat de overheid zo’n mooi ding gelijk weer moet verpesten met een kenteken…

 • bkr
  19 februari 2009 at 22:40

  Ik zou eigenlijk wel een keer op zo’n ding willen rijden. Lijkt me erg grappig.

Plaats een bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.