Als je doet wat je altijd deed, Krijg je wat je altijd kreeg. Er is een grote roep om meer creativiteit. Het wordt genoemd als een van de belangrijkste 21’ste -eeuwse vaardigheden. De urgentie wordt door bedrijfsleven en wetenschap aangegeven. ‘Creativiteit is een hot topic in onderwijs, organisaties en ministeries. Het is een onderwerp waar we eigenlijk niet omheen kunnen, toch is er relatief weinig aandacht voor een andere manier van leren denken en omgaan met bestaande kennis’, aldus psychologe Simone Ritter .

Jan Hoetmer

Jan Hoetmer(1960) maakte na 17 jaar als controller bij NS een switch naar innovator, eerst bij NS daarna bij Rijkswaterstaat. Heeft inmiddels meer dan 15 jaar ervaring en meer dan 10.000 ideeën van medewerkers door zijn handen gehad. Als ideeëndokter weet hij hoe je pioniers helpt hun ideeën en dromen waar te maken onder het motto: Laat anderen schitteren. Hij richtte bij NS-dochter NedTrain een Gideonsbende op en schakelde “oude rotten” in om idee-indieners te coachen. De op Dragons Den  gebaseerde Boter bij de Vis-shows in werkplaatsen creëerde een vliegwiel en leverde 6000 ideeën op met een participatiegraad van 50% en een boekwerk vol mooie verhalen. Bij  Rijkswaterstaat richtte hij een IdeeënCoöperatie op waar 1600 medewerkers een creditcard van 1000 euro kregen. 1 op de 4 ideeën worden ook daadwerkelijk gerealiseerd. (Ideeën die het niet halen noemen we rakelingen). Zo’n 4000 ideeën verder zien we een onvoorstelbare Return on Ideas van ruim €100 miljoen. Nog belangrijker zijn de  vele trotse medewerkers met passie voor vernieuwing en verbetering.

Inmiddels heeft hij parttime een eigen praktijk als ideeëndokter gestart, Jan alles kan. Hij is opgeleid en ingewijd in creatief denken met een goed gevulde toolbox met creatieve technieken als CPS, TRIZ, SIT en Design Thinking.

 

 

 

теория решения изобретательских задач  (kortweg TRIZ):

TRIZ is een Russisch acroniem voor Theorie van Inventieve Probleem Oplossing. Grondlegger is de Russische professor  Genrich S. Altshuller.

Op basis van onderzoek naar miljoenen patenten, ontdekte hij de 40 basisprincipes die ten grondslag liggen aan alle baanbrekende uitvindingen.

Met deze patentenkennis en (gezamenlijke) creativiteit kunnen alle problemen systematisch aangepakt worden.

Tijdens de training leer hoe je -gebruik makend van jouw tomeloze creativiteit + TRIZ-principes en technieken/processtappen- zelfs jouw meest uitdagend probleem kunt oplossen. (Neem deze dus mee naar de training!)

‘s Morgens leren we de basis en bouwstenen van TRIZ en zullen we met elkaar de Titanic (alsnog) redden.

’s Middags gaan we in groepjes elkaars meegebrachte problemen/vraagstukken via TRIZ oplossen.

Ter afsluiting ontvangen de deelnemers de actuele TRIZ-matrix (die absoluut in je koffertje hoort te zitten).

De rest van het team

De trainingen en workshops worden gegeven door gerenommeerde creatief denkers uit het bedrijfsleven en het onderwijs.

Addy de Zeeuw

Addy de Zeeuw (VOL)

ann

Annemarie Hoevenaars

Erik op ten Berg

Erik op ten Berg (VOL)

Judith de Jong

Judith de Jong (VOL)

Nuala Burns

Nuala Burns

Cor Noltee

Cor Noltee

Edwin de Vos

Edwin de Vos

Jacob Suttmuller

Jakob Sutmuller

Sanne Roemen

Sanne Roemen

Robert Verheule

Robert Verheule

Arjan van Vembde

Arjan van Vembde

dorus verwiel

Dorus Verwiel

Registeren?

Stuur een mail naar Annemarie Hoevenaars